2020. december 31. napján az átmeneti gazdasági szabályok alkalmazására előírt moratórium lejárt, ennek hatására sok piaci szereplő tart a cégbedőlési hullámtól és az ezzel együtt járó körbetartozás megindulásától: felszámolási dömping indulhat be a magyar vállalkozások körében.

Emlékeztetőül:

  • tavaszától a hitelező csak akkor nyújthatott be felszámolási kérelmet, ha az adóssal szembeni követelésének összege (kamatok és járulékok nélkül) meghaladta a 400 000 forintot. Ez a kétszerese a „békebeli” összegnek.
  • Egy másik ideiglenes megkötés volt, hogy a hitelező csak akkor léphetett jogi útra, ha a lejárt (elismert, nem vitatott) tartozás miatti fizetési felszólításban megjelölt végső határidő után eltelt 75 nap, és még mindig nem érkezett meg a pénz. Ebben az esetben a bíróság legfeljebb 15 napos határidőt határozhatott meg a tartozás megfizetésére, és ha ez ekkor sem történt meg, akkor elrendelhette a cég felszámolását.

Ezeknek az intézkedéseknek az volt a célja, hogy a vírushoz hasonlóan ellaposítsák a „fertőzési görbét”, ne egyszerre jelentkezzen minden probléma.

Abban lényegében egyetlen szakember sem kételkedik, hogy a gazdaságvédelmi intézkedések kifutásával jelentősen nő majd a felszámolások száma, különbség csak a várt mértékben van.

A meghatározó piaci szereplőnek számító Euler Hermes hitelbiztosító például arra számít, hogy nő a késedelmes fizetési esetek száma, és a hitelezők mind nagyobb számban kezdeményeznek felszámolási eljárásokat.

Számításaik szerint 2021-ben 13%-kal lesz több felszámolás, mint az előző években.

Ez kifejezetten optimista becslés ahhoz képest, hogy mások a felszámolások és kényszertörlések terén akár 50%-os vagy efölötti növekedést várnak.

A legpesszimistább számítások szerint 30-35 ezer vállalkozás dőlhet be a válság hatására. Ez a jelenlegi magyar cégállomány körülbelül 7%-a, – a növekedés mértéke annak ellenére is jelentősnek tekinthető, hogy évről évre fogyatkozik a magyar társaságok mezőnye.

Egy másik kritikus pont, hogy sikerül-e megakadályozni, hogy a tartozásokon keresztül a vállalkozások láncreakció-szerűen bedöntsék egymást. A cégek 9%-a küzd fizetési nehézséggel, és ezek száma folyamatosan növekszik.

Egy felszámolóbiztos szerint megfigyelhető, hogy sok cégnél igyekeznek átállni a kinnlevőségek minél gyorsabb beszedésére.

Ez lehet skontó (amikor a szállító ad néhány százalék kedvezményt, ha a vevő például 60 nap helyett egy hét alatt fizet), de vannak, akik csak előre fizetés mellett akarnak szállítani, amit kevés cég támogat.

Hogyan előzhetjük meg, hogy a bedőlési hullám a mi cégünket is elérje?

Fontos, hogy mérlegeljük, kinek, mikor, mit engedünk fizetési konstrukcióban. Minden cégre vonatkozóan elérhető kockázati besorolás fizetőképesség és csődesély szempontjából, illetve létezik válságállósági index is, amely megmutatja egy vállalkozás gazdasági stressztűrő képességét.

Így ezen problémákra vannak már megoldások, lehet felelősségteljes, megalapozott döntéseket hozni.

De vannak még hatékonyabb módszerek is. Például a kintlévőség-kezelés új, automatikus rendszere, amely biztosítja, hogy az ügyfelek időben fizessenek.

A FAIR PAY CONTROL rendszerének bevezetése után jelentősen csökkennek a késve fizetések, helyette nyugodt, kiszámítható pénzügyi egyensúly alakul ki.

Cégének nem kell tartania a bedőlési hullámtól, az automatikus rendszer üzembe állítása után nem lesznek tartós kintlévőségei. A FAIR PAY CONTROL segítségével elkerülhető, hogy a körbetartozás az Ön cégét is utolérje.

(Forrás: g7.hu)

Esettanulmányok

  • Összes
  • Esettanulmány
Még több esettanulmány Összes betöltése
Még több blogbejegyzés Összes betöltése

Blog

  • Összes
  • Blog
Még több esettanulmány Összes betöltése
Még több blogbejegyzés Összes betöltése