A követeléskezelés kreatív formáit szerte a nagyvilágban megtaláljuk. Íme, pár meghökkentő példa külföldről és itthonról.

Az úgynevezett „beöltözős” behajtást egy venezuelai ügyvéd találta ki, a módszer lényege az volt, hogy a pénzbehajtók ördög-, állat- vagy másmilyen maskarába bújnak, és árnyékként követik az adóst. De nem állnak itt meg, ha bírja a jelenlétet, fokozzák a nyomást: énekelnek mellette, vagy akár zenekarral vonulnak a háza elé, és addig megy a műsor, amíg nem kerül sor az adósság rendezésére.

Japánban az adóst egy citromsárga bőrönddel követik mindenhová a követeléskezelők, de ez néha nem kívánt hatást eredményez, volt, hogy egy üzletember harakirit követett el a lejárató pénzbehajtási módszer miatt.

A magyar követeléskezelő is rendkívül találékony!

A venezuelai módszerhez hasonló eredménnyel teszteltek itthon olyan hatékony ötleteket, mint például az „agresszív megfigyelés”. A módszer központi gondolata az utánzásra, és annak pszichológiai elviselhetetlenségére épít: négy-öt srác követi az adóst, és bármit csinál, ugyanazt teszik.

Utánamennek a kocsmába, azt rendelik, amit ő, úgy isszák a fröccsöt, mint ő, követik a moziba, a boltba, mindenhová. Az idegeire mennek, de nem szólnak hozzá. A leginkább birkatürelmű adós három napig bírta az akciót, ám a végén feladta ő is.

De a magyar követeléskezelés hőskorából a pálmát az érzékszerveket célzó kombinált behajtási modell vitte el. Egy behajtó srácot nem engedtek be az adós cég igazgatójához. Válaszul felvett egy „adós fizess” feliratú pólót, majd a cég székhelyének előterében étkezni kezdett: a menüben szerepelt a jellegzetesen erős illatáról ismert pálpusztai sajt és ruszli is. Tette ezt pár napig, órákon át, míg végül a dolgozók nyomására bebocsátást nyert a vezérhez, aki fizetett.

Esettanulmányok

  • Összes
  • Esettanulmány
Még több esettanulmány Összes betöltése
Még több blogbejegyzés Összes betöltése

Blog

  • Összes
  • Blog
Még több esettanulmány Összes betöltése
Még több blogbejegyzés Összes betöltése