Magyarországon a kintlévőségek kezelése állandósult probléma és a cégműködés állandó velejárója. Országos felmérésünkben arra kerestük a választ, hogy milyen a magyar cégek kintlévőségeinek aktuális helyzete.

A pandémia sajnálatos módon több vállalkozás mindennapi életébe hozott pénzügyi nehézséget. A helyzetet súlyosbította, hogy a gazdasági tevékenység is jelentősen csökkent.

Több lett azon vállalkozások száma, ahol nem tudták határidőben teljesíteni a teljes számlakötelezettségüket. A koronavírus-járvány alatt az átlagos fizetési késedelem 4%-kal, 15,4 napra nőtt. A körbetartozás 15 éve nem látott mértékben ütötte fel a fejét a gazdaságban azzal, hogy bizonyos számlákat késve, vagy egyáltalán nem fizetnek ki a cégek.

Felmérésünk eredménye szerint a válaszadók 90%-a úgy látja, hogy a fizetési morál stagnál vagy egyenesen romlott a pandémia kezdete óta. Az 576 megkérdezett 65%-a válaszolta, hogy a vevői késnek a fizetéssel, nem tartják a határidőt a számlák kiegyenlítése során.

A válaszadók 38%-ának a felmérés idején több mint 500 000 Ft-os átlagos kintlévősége volt. 19%-nál az 1 000 000 Ft-ot is meghaladta ez az összeg. Az is kiderült, hogy 19%-nak volt már olyan követelése, amit jogi útra kellett terelni, ez sajnos még mindig magas szám.

Érdekes eredményt hozott az a kérdés is, amelyben arra kerestük a választ, hogy ki végzi a követelésbehajtást a cégnél. Közel 200 válaszadó nyilatkozott úgy, hogy a cégvezető.

Egy ideális világban egy cégvezetőnek egyáltalán nem lenne feladata a kintlévőségek kezelése!

Ráadásul 48% nem elégedett a jelenlegi kintlévőség-kezelésével, mert kiszámíthatatlan és ingadozó az eredmény, és néha még így is futhat a cég a pénze után.

Nem is meglepő, hogy ezek után a válaszadók több mint felét érdekelte egy olyan online megoldás, amely megoldja a kintlévőség-kezelés problémáját, méghozzá úgy, hogy munkaidőt és munkaerőt spórol a cégnek.

A FAIR PAY CONTROL Zrt. automatikus számlafelügyeleti szolgáltatása 100%-os cash flow egyensúlyt garantál. Mindez a minimálbér 1/8-ból (havi 29.800,- forinttól) elérhető, de akár uniós forrásból is bevezethető, mivel az innováció magas foka miatt a szolgáltatás bekerült a „Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz Digitálisan!” programjába.

Esettanulmányok

  • Összes
  • Esettanulmány
Még több esettanulmány Összes betöltése
Még több blogbejegyzés Összes betöltése

Blog

  • Összes
  • Blog
Még több esettanulmány Összes betöltése
Még több blogbejegyzés Összes betöltése